Іван Мазепа: видатний Гетьман, та всеосяжний романтик.

Перегляд виставки

 
ф1559751кп хр чз  
94:355](477)"18"(092)    
Т 12

Таїрова-Яковлєва, Тетяна Генадіївна.  Іван Мазепа. -Харків: Фоліо, 2018. -315 с.:

Напевно, немає в українській історії особистості більш суперечливою, яка періодично викликає непримиренні дискусійні баталії в середовищі обивателів і знавців.Черговим приводом для такого сплеску стала свого часу книга Т. Таїрової-Яковлєвої «Іван Мазепа». Це документально обгрунтоване дослідження назвали «першою в Росії правдивою книгою про гетьмана Івана Мазепу». Не зрадник імперії і царя, а неординарна особистість, різнобічно обдарована, неабиякого розуму, сили духу та патріотичної самосвідомості. Ця книга - український переклад тієї самої, гучної, доопрацьований автором. Т. Таїрова-Яковлєва звертається до читача зі вступним словом, дещо за ці роки змінилося у самому «мазепознавстві» – деякі факти і констатації автором відкориговані й доповнені. Все це надає книзі ще більшої наукової цінності й глибини, відкриваючи нам все нового Мазепу...

 
1568440кп хр чз   
94:355]  
О-37

Оглоблин, Олександр  Гетьман Іван Мазепа та його доба. -Репр. вид.. -К.: Центр учбової літератури, 2020. -406 с.

У збірці праць видатного українського історика О. П. Оглоблина вміщені одна з найкращих монографій про гетьмана Івана Мазепу, доповнена пізнішими примітками автора, а також статті, присвячені Мазепинській добі. Написані у кінці 20-х — 60-х років XX століття, вони не втратили свого наукового значення і сьогодні. Крім того, до книги включено бібліографію праць різних авторів про Мазепу, опублікованих після 1960 року. Книга розрахована на фахівців-істориків, а також усіх, хто цікавиться українською історією.

 
ф1569328кп чз 
94:355](477)"16"(092)      
Е 61

Єнсен, Альфред  Мазепа. Історичні картини: [історична монографія]. -Харків: Фоліо, 2020. -183 с.

Книжка «Мазепа. Історичні картини» — це переклад історичної монографії Альфреда Єнсена, створеної в 1912 році. Постать Івана Мазепи і досі є надзвичайно суперечливою, по-різному переосмислюється й викликає різноманітні дискусії не лише в українській, але і в європейській спільнотах. Окрім цього, особистість та вчинки гетьмана постійно міфологізуються та романтизуються, овіюються численними теоріями, припущеннями і вигадками такою мірою, що навіть досвідченим науковцям важко відділити істину від вимислу. Дослідження Альфреда Єнсена не позбавлене суб’єктивних оцінок та висновків, проте в той же час становить неабияку вартість для українців, оскільки, по-перше, дозволяє поглянути на себе і свою історію очима видатного європейця, а по-друге, містить багато фактичного матеріалу, спогадів та листування, які можуть засвідчити невідомі моменти з життя Івана Мазепи та відкрити широкому загалу його об’єктивний портрет.

 
ф1569331кп чз 
94:355](477)"16"(092)      
Ж 91

Журавльов, Денис Іван Мазепа: людина, політик, легенда. -Харків: Фоліо, 2020. -348 с.

Іван Мазепа (1639-1709) — одна з тих знакових постатей української історії, життя та вчинки котрих і сьогодні викликають палкі суперечки. Мало кому випала така цікава й непроста доля за життя та після смерті. Приятель Петра І, один з перших кавалерів найвищого російського ордену Андрія Первозванного — і борець за інтереси Української козацької держави; будівничий величних соборів — і «Юда», відлучений від церкви, підданий анафемі, що проголошувалася з амвонів тих же соборів; неймовірно обережний майстер складних дипломатичних ігор — і людина, що зуміла поставити на карту все і, зрештою, програла найголовнішу й найризикованішу гру свого життя; блискучий світський кавалер у дусі розкішного, неповторного XVII століття, улюбленець жіноцта — і чи не єдиний справді обдарований поет і музикант серед українських гетьманів... Про Мазепу ніколи не забували (хоч як не пригадати пушкінське з «Полтави» «Забыт Мазепа с давних пор...») і прихильники, і супротивники української ідеї. Той, хто прочитає цю книгу, зможе створити свій власний варіант образу гетьмана Мазепи — одного з найколоритніших, найцікавіших українців за всю історію нашої країни.

 
ф1573999кп чз     
Б 90
94(477.41-21)"15/17"


Букет, Євген  Фастів козацький і гайдамацький. -Київ: Вид-во М. Мельника, 2021. -504 с.

Видання «Фастів козацький і гайдамацький» є першим узагальнюючим дослідженням з історії одного з найвідоміших центрів українського козацтва на Правобережній Україні – Фастова, з яким пов’язані часи Національно-визвольної війни українського народу 1648–1658 рр., діяльність полковника Семена Палія, гетьманів Самійла Самуся, Івана Мазепи і Пилипа Орлика, а також повстанців-гайдамаків під час Коліївщини 1768–1770 рр.У ньому висвітлюється також історія Фастівського полку і низки населених пунктів на його території (Чорногородка, Дідівщина, Дорогинка, Кожанка, Триліси та ін.). Книжка, в якій охоплено події з давніх часів до ХІХ століття, ґрунтується як на опублікованих, так і на архівних джерелах, проливає світло на незнані сторінки історичного минулого важливого регіону України козацької доби. 
     
Видання розраховане на науковців, викладачів вищої та середньої школи, краєзнавців та всіх, хто цікавиться історією козацтва та Київщини.

 
ф1574130кп чз   
94:355](477)"16"    
П 12

Павленко, Сергій.  Гетьман Іван Мазепа. Перше п'ятиріччя правління. - Київ: Мистецтво, 2021. - 320 с.

Книга С. Павленка присвячена одній із найдраматичніших і найзагадковіших постатей в історії України, відомому політичному, військовому діячу-державнику – гетьманові Івану Мазепі (1639–1709). На основі маловідомих архівних, мемуарних та епістолярних документів XVII – початку XVIII ст. автор по-новому трактує його вчинки, діяльність, спростовує численні історичні фальсифікації, вигадки, пов'язані з цією неординарною постаттю. Розрахована на науковців, студентів та широке коло читачів.

 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека