Козацьки вожді України

Перегляд виставки

 
Ф1575357кп бф   
94(477)
Б 32

Бачинська, О. Українське козацтво. Золоті сторінки історії [Текст] / О. А. Бачинська, Т. В. Чухліб, В. О. Щербак. - Київ: КРИСТАЛ БУК, 2015. - 400 с.

В історії нашої країни особливе місце належить козацтву. За слушним висловом видатного вченого Володимира Антоновича, в козацтві найвиразніше і найяскравіше визначилася «провідна ідея, що виявляла собою жадання народу». Автори цього видання — провідні вітчизняні історики. Вступ і частину першу «Зародження та еволюція козацтва» написав Віталій Щербак, він також здійснив загальну редакцію рукопису. Частину другу «Українська козацька держава» та заключне слово написав Тарас Чухліб, третю частину «Українське козацтво у «післякозацьку» добу» - Олена Бачинська. Ця цікава і корисна книжка стане в пригоді не лише старшокласникам, студентам, учителям, викладачам, але й усім любителям українського минулого взагалі та козацької старовини зокрема.

 
559447кп бф 
94](477) 14/18С
С 91

Сушинський, Б. Козацькі вожді України. Історія України в образах її вождів та полководців XV-XIX століть [Текст]: історичні есе / Б. Сушинський. - К.: Центр учбової літератури, 2019. - 686 с. 

Козаки… В історії українського народу вони з’явилися, як з’являються найшляхетніші легенди про істинних оборонців рідного краю. Книга Богдана Сушинського «Козацькі вожді України. Історія України в образах її вождів та полководців XV-XIX століть: Історичні есе»  цікаве тим, що в ньому подаються історико-літературні есе про відомих, маловідомих, або й зовсім невідомих широкому загалу військових діячів України – всього 176 імен. Об’єктивно аналізуючи військову та політичну ситуації, в який їм довелося діяти, автор відходить від традиційних «виразно класових», а отже, упереджених оцінок діянь багатьох українських полководців, серед яких – Костянтин Острозький, Іван Підкова, Іван Виговський, Максим Кривоніс та інші

 
458101кп бф 
63.3(4УКР)46-8
Ч - 96

Чухліб, Т. Гетьмани і монархи. Українська держава в міжнародних відносинах 1648-1714 рр. [Текст] / Т. Чухліб. - 2-ге вид. - К. : Аристей, 2005. - 640 с.

У книзі на основі багатого джерельного матеріалу із залученням досягнень вітчизняної та зарубіжної історичної науки розкривається міжнародно-політичний статус Української козацької держави у другій половині XVII – на початку XVIII ст. Через призму відносин гетьманських урядів з володарями Речі Посполитої, Московської держави, Османської імперії, Кримського ханства, Шведського королівства та інших країн висвітлюється головні напрями тогочасної вітчизняної зовнішньої політики.

 
1485491кп бф 
94:355](477)
У 73

Уривалкін,О. Гетьмани України та кошові Запорозької Січі [Текст] / О. М. Уривалкін, М. О. Уривалкін. - К.: Дакор: КНТ, 2008. - 395 с.

Книга Олександра і Михайла Уривалкіних «Гетьмани України та кошеві Запорозької Січі» створена на широкому обсязі фактичного матеріалу розповідає про кошових отаманів та гетьманів, з якими пов’язана історія становлення козацтва, боротьба за незалежність України та багато інших цікавих історичних подій. Видання буде корисно всім, хто цікавиться вітчизняною історію. 

 
ф1515140кп бф 
63.3(4УКР)46
Ж 91

Журавльов, Д. Усі гетьмани України [Текст] / Д. Журавльов. - Харків : Фоліо, 2011. - 508 с. 

Гетьман… Слово, яке здатне викликати чимало асоціацій практично в кожного українця. Слово буквально просякнуте історією і водночас – якоюсь невмирущою енергетикою. У книзі Дмитра Журавльова «Усі гетьмани України» здійснена спроба зібрати під однією обкладинкою біографічний матеріал про більше ніж 70 ватажків українського козацтва, котрі згідно з джерелами чи історичною традицією, носили гетьманський титул або претендували на нього. Автор запрошує читачів до карколомного, яскравого і незбагненного світу інтриг, подвигів, зрад, слави і пристрастей, співтворцями котрого були українські ясновельможні гетьмани. 

 
525170кп бф 
63.3(4УКР)46
Ш 95

Шудря, М. Лицарі булави [Текст]: розповіді про українських гетьманів / М. Шудря; худож. С. Г. Якутович. - К.: Велес, 2009. - 240 с. - (Культурна спадщина України).

Книга Миколи Шудрі «Лицарі булави» - це історичні розвідки про українських гетьманів.  Автор дає відповіді на запитання «Хто вони?» - родовід, освіта, вдача. Вказує місця народження, поховання та інші маловідомі факти з життя Байди Вишневецького, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи та інших. У виданні подаються й історичні довідки і уривки відомих творів, які допомагають краще розкрити образи славних синів України. У виданні також розміщені покажчики з основними відомостями про воєначальників Запорозької Січи, гетьманів, військових, політичних і державних діячів інших країни.

 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека