Найзагадковіші українські традиції

Перегляд виставки

 
ф1547664кп чз   
63.3(4УКР)46    
К 77

Кралюк, Петро Михайлович. Козацька міфологія України: творці та епігони. -Харків: Фоліо, 2016. -393 с.
     
У книзі «Козацька міфологія України: творці та епігони» розглянуто феномен українського козацтва, його еволюцію, показано, як формувалися міфічні уявлення про козаків, починаючи з кінця XVI століття й завершуючи днем сьогоднішнім. Значну увагу приділено козацькій міфології часів Гетьманщини. Також показано, як «козацька ідея» інтерпретувалася в різних національних проектах ХІХ століття (російському, польському й українському), яких вона зазнала модифікацій у столітті ХХ. Видання розраховане передусім на тих, хто цікавиться українським козацтвом, його історією та культурою. 

 
1551481кп чз 
398.3(477)      
П 37

Плачинда, Сергій Петрович. Міфи і легенди Давньої України. -К.: ФОП Стебеляк, 2017. -304 с.

Ця книга - предковічний усний язичницький епос України, що подається розлого, всебічно, друкуються українські міфи та легенди, що старовинніші від єгипетських пірамід. Видання є корисною цікавинкою як для дорослих, так і для дітей та юнацтва; книга також стане в пригоді вчителеві, викладачеві україно- та народознавства, студентові, зрештою - широкому читацькому загалові, котрий прагне пізнати витоки Української Духовності.

 
1551551кп чз   
39(477)/І - 26-430422  
І-26

Ігнатенко, Ірина Василівна. Етнологія для народу. -Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. -320 с.
 
Сьогодні чималий інтерес викликають звичаї та традиції наших предків. Захопливо та цікаво ця книжка розповідає про обряди та прикмети і не лише описує їх, але й пояснює, які щоденні справи та потреби лягли у їхню основу. Ви довідаєтеся про народні вірування, пов’язані з календарними святами, із життєвим циклом людини: сватанням та весіллям, народженням дитини, хрестинами, похованням. Навіщо під ліжко клали гребінець і хустку? Чому на весіллі били горщики? У яких випадках жінка, підшиваючи сорочку, не робила вузлів? Чому не можна було будувати хату з верби, осики чи дерева, у яке влучила блискавка? Як вибирали місце для нової хати?  Навіщо поріг обсипали маком?                                                                                                                                                                      
Читайте книжку, переймайте від простих людей народну мудрість та філософію життя, дізнайтеся більше про своє коріння та передавайте знання нащадкам!

 
1561939кп чз 
398.22(=161.2)      
Б 90

Буйських, Юлія.  Жіночі образи української міфології. Колись русалки по землі ходили.... -Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2018. -319 с.

Здавна й дотепер українці вірили в русалок, відьом та потерчат, уважали, що «нечистий» дух передчасно померлих змушує їх «ходити» після смерті й шкодити живим, а лісами сновигають звабники-перелесники. Доля та Смерть в уявленнях людей були цілком реальними створіннями, які мали жіночу подобу, так само як Пропасниця та Чума, Неділя і П'ятниця… Розмаїття надприродних істот, чиє походження, вигляд і функції тісно пов'язані із повсякденням людей, становить складну систему міфологічних уявлень населення України. Ця книжка - поєднання наукової інтерпретації міфологічних вірувань і уявлень українців та «живих» усних текстів, записаних авторкою від носіїв традиції в різних регіонах України. Традиційні жіночі постаті української міфології проаналізовані разом із такими явищами культури, як народна релігійність і народна медицина.
     
Книжка орієнтована на широку читацьку аудиторію та буде цікавою кожному, хто прагне поглибити свої знання з української культури.

 
1569519кп чз 
398.3    
Т 88

Турунен, Арі. Ознаки добра і зла. Забобони: Історія забобонних звичаїв. -Львів: Видавництво Анетти Антоненко, 2020. -192 с

Чому відьма літає на мітлі, а чорт має роги? Чому заяча лапка приносить удачу, а сім - щасливе число? Як ім’я впливає на долю людини і яким був знак Каїна? Книжка знайомить читача зі строкатим і захопливим світом забобонних звичаїв - звичаїв, які в повсякденному житті ми часто навіть не помічаємо. Ми стукаємо по дереву або плюємо через плече, коли дорогу перебігає чорна кішка, але більше не знаємо, чому так робимо. За допомогою забобонних звичаїв боролися зі страхами, але також прагнули подбати про власне щастя й вдачу, бо людина - єдина тварина, яка свідомо намагається вплинути на власну долю. У семи “щасливих” розділах книжки Арі Турунен зазирає в історію культури забобонів і розкриває деякі дивовижні секрети. Наприклад, сережки спочатку використовували для захисту від злих сил, слово “паніка” має походження від бога Пана, що визивав безконтрольний страх, а схрещення середнього і вказівного пальців для уникнення невдачі спочатку було символом парування. Для широкого кола читачів.

 
1574158 чз 
398.3(=161.2)    
П 82

Просяник, Іван.  Українські предвічні вірування: ключі від Раю-Ирію. -Львів: Апріорі, 2021. -208 с.

Іван Просяник з Чернігівщини — не лише митець, автор фольклорно-художніх картин на тему язичницьких свят, а й письменник, етнограф, краєзнавець, філософ, казкар і, окрім цього, ще й цілитель-травознавець. Його альбом-оповідь містить живописні твори, що колоритно висвітлюють давні вірування, традиції та обряди українців. Власне ними народний митець закликає шанувати Рідну Землю і Рідні Небеса, берегти незначну первинну філософію, яка існувала на найрозвинутішому щаблі стародавнього світу, ті набутки і знання наших пращурів, що й надалі слугуватимуть їх нащадкам на грядуще. Для широкого загалу читачів і всіх, хто цікавиться історією свого краю та прадумками й звичаями первовічних русичів.

 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека