Провославна моя Україна

Перегляд виставки

Бурмило, Ігор протоієрей. Історія Церкви

 
ф1486217 чз  
86.37-3   
Б 91
Бурмило, Ігор протоієрей. Історія Церкви. -Чернівці: Книги - ХХІ, 2007. -424 с.

У книзі ряд тем церковно-історичної проблематики висвітлено по-новому на основі узагальнення практики історичного розвитку життя Христової Церкви, аналізу різноманітних, в історичному плані, концепцій відносин держави і Церкви.
Детально розглядається історія виникнення національних Церков і не персоніфіковано, але доволі виразно подаються діячі та учасники подій, які впливали на становлення образу сучасного християнського світу - Екумени.

Особлива увага до періоду Вселенських Соборів, беззастережна довіра до постанов соборових оросів, дуже конкретно говорить про ортодоксальність автора книги. Проте богословський та історично послідовний аналіз проблем Західної Церкви, протестантизму та інославних віросповідань свідчить про обшир поліконфесійного мислення автора.

Видання розраховане на викладачів та студентів богословських семінарій та академій, а також державних навчальних закладів, які мають курс релігієзнавства чи християнської етики. Буде корисне для всіх, хто цікавиться і не байдужий до історії Церкви.

Історія Української Православної Церкви

 
ф1562257кп хр чз  
271.2-9(477)/І - 90-310232 
І-90
Історія Української Православної Церкви. /Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського. -Харків: Фоліо, 2019. -244 с

У виданні подається історія Української Православної Церкви з часів напівлегендарної проповіді апостола Андрія Первозваного на берегах Чорного моря й Дніпра та хрещення Київської Руси князем Володимиром Великим до сьогодення, коли вирішилося важливе для духовності нашого народу питання про незалежну Українську Церкву. Автори книги, українські історики й богослови, використовуючи історичні та церковні документи різних часів, доводять правомірність надання Томосу Українській Православній Церкві Вселенською (Константинопольською) Патріархією, яка є Церков’ю-Матір’ю Української Церкви.

Особлива увага приділяється ролі Церкви у боротьбі за державну незалежність України, а також розповідається про видатних діячів Української Церкви, які зробили неоціненний внесок у розвиток самосвідомості українців.
Книга допоможе широким колам читачів краще орієнтуватися у доволі складних для сучасної людини питаннях церковного життя.

Чорна, Світлана. Українська церква і московські міфи

 
1573640кп хр чз
271.222(477)     
Ч-75
Чорна, Світлана.  Українська церква і московські міфи. -Київ: Дніпро, 2021. -220 с

Публіцистика Світлани Чорної є духовним надбанням українськоп народу, збагачує його історію, культуру та самобутність.
У своїй книзі «Українська Церква і московські міфи», котра створена із статей газети «Голос України», автор досліджує усі періоди історії Української Православної Церкви, що постає у 988 році, коли великий київський князь Володимир хрестив Русь, її становлення і розвитку, а також історію сумісних з неюпомісних церков ‑Візантійської (Константинопольської) та російської (московської).

У книзі розвінчується міф про єдність Української та московської церков, а також міфотворчість московитів уже на ранніх етапах християнізації, про що йдеться у перших розділах книги. На основі загальновідомих джерел, архівних матеріалів та інтерв’ю з відомими богословами і релігієзнавцями, Світлана Чорна створює цілісну картину унікального українського церковного життя. Авторка стверджує, що жонглюючи словом «канонічна», РПЦ прагне не до молитовної єдності християн різних країн, а до адміністративного їх підпорядкування.

Книга розрахована на широке коло читачів, тому кожен із нас вправі обрати своє. Разом із тим ‑ця книга свідчить, що перед нами автор, чия творчість вписує українську культуру у європейський контекст сьогодення.

Капранови Брати. Історія нашої Церкви

 
ф1569258кп чз
271.222-9(477)     
К 20
Капранови Брати. Історія нашої Церкви. -Київ: Зелений пес; Київ: Гамазин, 2018. -80 с.

Усі ми знаємо, що Володимир хрестив Київ. Але звідки тоді взявся Московський Патріархат і що він робить в Україні? Хто такі греко-католики, і чим вони відрізняються від католиків? Звідки в нас протестанти і старообрядці?
Брати Капранови знамениті своїм вмінням розповідати просто і цікаво про найскладніші речі. Тому з цієї тоненької книжечки ви довідаєтеся не лише про карколомні пригоди, таємні змови та підступні інтриги, які супроводжували розвиток Української Церкви, але й дізнаєтеся про те, хто навчив Україну читати, друкувати книжки та завів у нас бібліотеки, хто склав першу абетку та привіз до Києва перший телескоп, чому в українських храмах так гарно співають – і багато іншого, прецікавого та надзвичайно потрібного кожному українцю.

Пєтков, Сергій Валерійович. Княгиня Ольга

 
1574142кп чз  
94(477)"09"(092)   
П 29
Пєтков, Сергій Валерійович. Княгиня Ольга: наріжний камінь церкви і держави. -Київ: АртЕк, 2021. -120 с.

Книга «Княгиня Ольга»  написана в науково-популярному стилі, як експедиції в минуле.
Читач аналізуючи свідчення давніх авторів Нестора Літописця, Костянтина Багрянородного, Лева Диякона та інших занурюється в пошуки батьківщини великої Київської княгині. Сторінка за сторінкою розкривається справжня біографія правительки Русі. Системний аналіз поступово відсікає ідеологічні  та міфологічні нашарування і з мороку Середньовіччя перед нами з’являється образ величної  святої рівноапостольної княгині Ольги – праматері руської, козацької, української державності.

Для вірян надано молитви святій рівноапостольній Ользі. Вони відображають шану, з якою люди завжди ставились і ставляться до правительки Русі.
Книга ілюстрована мініатюрами Радзивіллівського літопису, під якими розміщено фрагменти хроніки.
 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека